Thursday, 6 November 2014

Sambutan Maal Hijrah


Maafkan aku sebab stole assalamualaikum pic di atas tu. Okay. Back to our topic.
Hari ni aku ada sambutan maal hijrah kat sekolah. Semua pakat berbaju berwarna-warnilah jawabnya. Aku pakai baju kurung bunga bersulam cantik(amboih cik mila, pandai2 buh nama kat aku). Baju kurung ni punyalah lembut dan cantik. Compem korang akan look gorgeous and elegant bila pakai.Disbabkan sambutan hari ni, so semalam kalut-kalut mak aku beli baju kurung baru sebab baju kurung tahun ni semua dah sendat.(cepatnya pinggang aku dah lebar)

Adalah ceramah tadi tapi memang panjang lebar sungguh sampai lenguh urat-urat ni. Haha. Kalau nak cerita dari A-Z sampai pagi esok pon tak sudah haha. It's okay. Aku akan cuba ringkaskan.

Korunk kenal tak Abu Jahal? Boleh search saja di Google. Semuanya di hujung jari. Zaman dah berubah. Abu Jahal ni memang jahat orangnya dan sangat benci dengan Nabi Muhammad SAW. One day,  Abu Jahal merancang untuk berpura-pura sakit. Then, dia menghantar utusan untuk memanggil Nabi Muhammad SAW untuk menziarahinya.
Nabi Muhammad SAW tahu akan niat jahat Abu Jahal namun Baginda merupakan nabi yang baik. So, Baginda pergi ke rumah Abu Jahal. Otw, Baginda dihalang oleh malaikat Jibril. Malaikat Jibril menghalang Baginda daripada pergi kerana Abu Jahal telah membuat lubang supaya Nabi Muhammad SAW jatuh. Abu Jahal yang ternampak Nabi Muhammad lantas berlari mendapatkan Baginda. Unfortunately, Abu Jahal terjatuh ke dalam lubang yang dibuatnya sendiri. Pasukan penyelamat telah menghantar orang yang gagah perkasa untuk menariknya keluar namun gagal. Finally, tinggallah Abu Jahal selama beberapa jam. Abu Jahal terfikir bahawa hanya seseorang sahaja dapat menyelamatkannya iaitu Nabi Muhammad SAW. Lalu, Abu Jahal menyuruh orangnya memanggil Nabi Muhammad SAW. Atas belas kasihan dan simpati, Nabi Muhammad SAW pergi menolong Abu Jahal. Akhirnya, Abu Jahal berjaya ditarik keluar. Pada mulanya, Baginda enggan tetapi setelah diyakinkan dengan kata-kata manis daripada Abu Jahal yang berjanji akan memeluk Islam. Baginda senyum kerana gembira dengan apa yang dicakapkan oleh Abu Jahal. Baginda sangka doanya telah termakbul tetapi Abu Jahal masih belum insaf.

Okay, apa pengajaran yang korunk dapat daripada cerita di atas? Baikkan Nabi Muhammad SAW? Okay, nanti aku upload gambar semasa sambutan maal hijrah. Sambung dalam next entry okeh.

2 sweets:

 1. Salam mesra ;)

  Jemput join segmen CN yer ;)

  http://www.cekgunorazimah.com/2014/11/segmen-bloglist-januari-2015-by-cn.html

  ReplyDelete
 2. ain singgah dan follow sini .
  salam perkenalan :)

  ReplyDelete